Clinica Vintersol

Denna lilla artikel skrev jag Juni 2008 i en tidning som ges ut på Dalheimers Hus i Göteborg. Jag hade nyss varit på Rehabkliniken Vintersol.

I februari i år fick jag tillbringa 4 veckor på vintersol. En del av er kanske har varit där. Andra vill åka dit men vissa vet kanske inte vad det är och att det finns.

Vintersol är en rehabklinik belägen i Los Christianos på Teneriffas södra del. Man ansöker om att få komma dit genom landstinget. Dom har plats för 92 patienter och det är många som söker så det är inte helt lätt. Jag sökte flera gånger innan jag fick det beviljat. Det är mycket folk med MS men även med andra vanliga eller mindre vanliga sjukdomar. Själv tillhörde jag gruppen som hade förvärvade (fördärvande) hjärnskador. Vad man behöver är en remiss och ett intyg från en läkare. Om man har råd kan man även åka dit privat och träna. Antingen bor man på Vintersol eller så bor man på något hotell i närheten.

När man skrivs in så får man träffa de sjukgymnaster och arbetsterapeuter som man skall jobba med under sin vistelse. Man får även genomgå ganska omfattande tester. När man sedan skrivs ut så får man göra samma tester. Det är ganska intressant men ALLA jag pratade med hade förbättrat sig. En del ganska markant. Hade de frågat mig så hade jag sagt att jag var ungefär likadan när min tid var ute. Jag har ju turen (eller oturen) att träffa mig själv varje dag och då är det svårt att se små förbättringar. Testerna visade dock att jag var genomgående bättre.

Los Christianos är väldigt handikappanpassat och ganska många väljer att åka dit på ren semester. Det finns ju vithajar runt Teneriffa men jag var nere vid havet många gånger och såg inte en enda hajattack så det är nog inget man behöver oroa sig för.

Eftersom det inte är helt lätt att bli beviljad en plats gör det att (nästan) alla är mycket motiverade. Man gör givetvis så mycket man vill och orkar men man kan få fullt upp om har lust med det. Även om man har fullt program mån-fre så kan man självträna på helgerna. Måste erkänna att det blev tid över till både fika och hänga på playan. Åkte även på några arrangerade utflykter. Var bla.a. på valsafari. Det var mulet och blåste rätt hårt så båten gungade ordentligt. Vi såg tyvärr inga valar men en massa delfiner. Åtminstone tror jag att det var många. För en lekman som mig själv så såg dom ungefär, exakt likadana ut så var det inte en som var sjukt snabb så var det flera. Vi var en tapper skara på 5 personer som var uppe på däck och spanade. Resten låg där nere och spydde. Jag ville gå ner för det var så kallt men taskig balans som jag har kunde jag inte ta det gungande promenaden ner för den branta trappan så det var bara till att klamra sig fast vid relingen och säga högt till sig själv att jag kan åka båt, jag är inte rädd.

Kliniken hade ett par söta katter som bodde där. Låt oss för enkelhetens skull kalla dem för Katt 1 och Katt 2. En dag så kom Katt 3 vandrandes. Katt 2 som var lite styv i korken sade något mycket elakt. Efter som jag inte förstår kattspråk lät det ungefär som mjau. Katt 3 svarade genom att skrika en massa fula ord. Mjau. Just som jag trodde det skulle urarta så öppnade Katt 2 munnen och sade något mycket klokt. Mjau. Därpå vände alla katter och spatserade iväg åt var sitt håll varpå vi kunde fortsätta att träna. Misstänker att det bara var jag som vittnade denna incident för alla andra var upptagna med att räkna högt till 10 på spanska och klappa sig på knäna. Ono, Dos, Tres… Vamos. Venga, venga!

I feb är det ganska lagom varmt i luften men lite för kallt i havet. 19 grader. Röda korset har en bemannad sträcka av stranden och där är det lämpligt för oss icke-simkunniga att bada. Har man svårt att gå finns det även ”kärror” som man sätter sig i personalen är då behjälplig med detta. Eftersom jag tycker att 19 grader är lite för kallt så gick jag i åtskilliga gånger men bestämde mig för att det var för kallt så jag skulle nöja mig med att doppa fötterna. När jag gick där och småled kom det en liten, liten våg. Eftersom jag inte var den stadigaste mannen i Spanien då så välte jag varenda gång och problemet med att våga doppa sig var löst.

Jag skall garanterat ansöka om att få komma dit igen.

Hemsida: http://www.vintersol.com

Share This:

Ett svar på ”Clinica Vintersol”

Vet inte hur aktiv du är på denna sida längre, hittade den av en ren slump:) . Har en 16 årig son som precis som du blev påkörd 21/6-10. Skulle vara oerhört tacksam om du kan tänka dig att kontakta mig privat. Som mamma har man enormt mycket tankar och funderingar kring hans hjärnskada och framtid. Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.