Kategorier
Blogg för rehabilitering Påverkan efter hjärnskada

Dubbelseende, operation – del 2

Hur gick det då med min operation mot dubbelseendet? Det har gått bra och jag måste berätta en viktig sak. En sak som kanske kan hjälpa andra som inte lyckats rätta till sitt dubbelseende, diplopi, vare sig med hjälp av prismor eller med operation.

Låt mig visa mitt dubbelseende

diplopi Så här dubbelt såg jag innan operation.

Ortoptisten upptäckte:

dubbelsyn-2-1Min ortoptist, Sara Flodin på Mölndals sjukhus konstaterade att jag hade följande bekymmer. Förutom dubbelseendet hade jag ca. 15 graders vridning på ögonen. Detta kallas cyclotorsion.

Hon föreslog en operation

De har sett att det ofta kan hjälpa att korrigera bilderna så att det blir rakt för att hjärnan skall lyckas få ihop bilderna igen. Alltså, inte bry sig om att flytta bilderna vare sig i höjdled eller sidled. Jag var väldigt skeptiskt till att det skulle funka men jag blev övertalad.

Minskade vridningen avsevärt

dubbelsyn-3Jag var och mätte resultatet och läkaren hade minskat vridningen från 15 grader till ungefär 4 grader.

Resultat

dubbelsyn-4Det funkar. Hjärnan får numera ihop sakerna.

Nya rön?

Läkaren berättade för mig att det fortfarande är ganska okänt bland läkare och ortoptister att det går att rätta till dubbelseende på detta sätt. De försöker att sprida kunskapen för att på så sätt kunna hitta fler som kan bli av med sin dubbelsyn. Det gäller ju naturligtvis inte alla men det finns kanske någon som kan bli hjälpt av denna informationen.

Det är inte perfekt för mig ännu. Jag ser fortfarande lite dubbelt på kvällarna och när jag är trött. Då orkar helt enkelt inte hjärnan hålla ihop bilderna men det är redan MYCKET bättre och det är inte speciellt många veckor sedan min operation och jag tänker att det nog kommer bli hur bra som helst,

Hoppas detta kan hjälpa någon! Läkaren som opererade mig heter Per Karlsson och ortoptisten som uppmärksammade problemet heter Sara Flodin. Bägge jobbar på Mölndals sjukhus. Tack Per och Sara!

Share This:

6 svar på ”Dubbelseende, operation – del 2”

Hej!
Hoppas att du mår bra?
Det lät intressant att get går att åtgärda dubbelsende.
Jag har ca 15 gradet på mitt vänstra öga och det är så svårt att hitta någon läkare på Akademiska gom förstår mitt problem.
Så dom teipar ögat för att slippa problemet, med påföljd att resten av skallen värker!
Kan jag få lite mer uppgifter om läkaren på Mölndals sjukhus?
Vilken telefon når man honom eller epost?
MVH
Matson

Hej

Det här är första gången jag ser något bra skrivet på svenska ang. min typ av dubbelseende. Jag har konstant dubbelseende som inte går att åtgärda med prismor. Hjärnan vill inte smälta samman bilderna (på fackspråk heter det ”horror fusionis”, jag har inte lyckats hitta någon term på svenska).
Jag har tidigare inte tänkt på det du skriver, att en orsak till att bilderna inte smälter samman kan vara att de är vridna i förhållande till varandra.
Värt att nämna på när jag kollar med min ortoptist.

Tack.

Hälsningar
Martin

Hej Matti!

Tack så hemskt mycket för att du la ut denna info då detta hjälpt mig otroligt mycket!

Fick problem med dubbelsyn efter hjärnskada pga bilolycka. Denna dubbelsyn resulterade i att vägverket tog av mig körkort som i sin tur ledde till att jag inte kunde fortsätta mitt yrke, köra lastbil.

Enkelt förklarat så hade ena muskeln i höger öga fått en smäll vid olyckan som senare visades att den behövde kortas in.

Ögonkliniken i Gävle kunde inte hjälpa mig så remiss till st Eriks i Sthlm skickades. Där ville dom inte operera pga Skelningen är för liten för kirurgi pga den felmarginal som finns vid kirurgi men gav som förslag att sänka synskärpan i det skadade ögat (frosta) vilket inte alls fungerade. Såg bara suddigare men lika mycket dubbelt.

Då hittade jag denna artikel och skickade en egen remiss till Sahlgrenska vilket ledde till att jag fick träffa både Sara och Per.

Det första Per sa efter att Sara undersökt mig var: Varför har man inte opererat dig?

Per kom till och med upp till Gävle och opererade mig och en till patient på Gävle sjukhus då som han sa ”ska ändå upp och hälsa på släkt i Gävle”
Det kan man kalla intresserad och behjälplig!!!

Efter återbesök visade sig att operationen blivit jätte lyckad och att jag endast behöver en aningen lite prisma i glasögonen för att korrigera det till 100%

Nu väntar jag på att transportstyrelsen ska läsa intyget från Per så att jag återfår mina körkort och kan åka till jobbet igen!

Detta har tagit mig tre år att reparera.
Jag har skött all kontakt med Sahlgrenska själv via egen remiss, brev och telefon vilket fungerat jätte bra.
Dock så fick jag vetskap om Sara och Per för ca ett år sedan efter denna artikel. Har jag sett den tidigare hade jag tjänat minst två år!

Tusen tack igen Matti att du skrev detta!

Tack så hemskt mycket Sara och Per!

Med vänlig hälsning

Andreas

Hej,

Snälla skulle du kunna kontakta mig. Lider varje dag över att jag känner att ögonen inte kopplar ihop. Allt är suddigt jag skelar ytterst lite på båda ögonen men det skapar stora besvär. Skulle verkligen behöva veta vad du skrev i din egenremiss och liknande. Jag är ensamstående med 2 barn och måste få tillbaka mitt liv.

Får jag bara fråga hur hon mätte graderna på vinkeln ?

Det är mitt sista hopp att det är detta jag har. Men jag upplever inte att saker vrids i slutet?

Hur mätte hon vinkeln?

Med vänlig hälsning, patricia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.